четверг, 12 июня 2014 г.

Равстрова графіка

Растрова графіка
Основним елементом растрового зображення є точка (крапка). Якщо зображення екранне, то ця точка називається пікселем. Залежно від того, на яку графічну розподільчу здатність екрану налаштована операційна система комп'ютера, на екрані можуть розміщуватись зображення, які мають 640х480, 800х600, 1024х768 і більше пікселів.
З розміром зображення безпосередньо пов'язана його роздільна здатність. Цей параметр вимірюється в точках на дюйм (англ. dots per inch, dpi). У монітора з діагоналлю 15 дюймів розмір зображення на екрані становить приблизно 28х21 см. Знаючи, що в одному дюймі 25,4 мм, можна розрахувати, що при роботі монітора в режимі 800х600 пікселів роздільна здатність екранного зображення 72 dpi.


При друці розподільча здатність має бути набагато вище. Поліграфічний друк повноколірного зображення вимагає роздільної здатності 200–300 dpi. Стандартний фотознімок 10х15 см повинен мати приблизно 1000х1500 пікселів. Таке зображення буде мати 1,5 млн точок, а якщо зображення кольорове і на координування кожної точки використано три байти, то звичайній фотографії відповідатиме масив даних розміром понад 4 Мбайт.
Великий обсяг даних — основна проблема при використанні растрових зображень. Для активних робіт з великими ілюстраціями типу журнальної шпальти потрібні комп'ютери з великими обсягами оперативної пам'яті (128 Мбайт і більше) і високопродуктивними процесорами.
Другий недолік растрових зображень пов'язаний з неможливістю розглянути деталі. Оскільки зображення складається із точок, то збільшення зображення призводить до того, що ці точки стають крупніші. Ніяких деталей при збільшенні растрового зображення роздивитись не вдається. Більше того, збільшення точок растру візуально спотворює ілюстрацію і робить її грубою. Цей ефект називається пікселізацією
Растрові зображення можна отримати, скануючи малюнки, фотографії і фото плівки за допомогою сканера, фотографуючи об'єкти цифровим фотоапаратом або цифровою відеокамерою, малюючи малюнки на графічному планшеті. Їх також можна створювати за допомогою спеціальних програм опрацювання графічних даних – графічних редакторів.
            Використовується растрова графіка в поліграфічних і електронних виданнях, в Інтернеті в тих випадках коли потрібно якісно передати повну гаму відтінків кольорів зображення. Будь яке графічне зображення як єдиний графічний об’єкт має певні властивості. Розглянемо деякі з  них: фізичний розмір, роздільна здатність зображення, глибина кольору, кольорова модель.
Важливою властивістю графічного зображення є його фізичний розмір, який визначає розміри малюка по вертикалі й горизонталі. Значення цієї властивості малюка задається під час його створення і може бути вказана в одиницях довжини ( см., дюйм) або точках ( пікселях). Під час створення зображення для демонстрації на екрані його розміри доцільно задати в пікселях, щоб знати, яку частину екрани воно займає. Якщо зображення готують до друку, то його розміри задають у сантиметрах або дюймах, щоб визначити, яку частину аркуша воно займає.
Другою властивістю зображення є його роздільна здатність, яка вимірюється в кількості пікселів  на дюйм (dpi). Так, для екранного зображення достатньо, щоб воно мало роздільну здатність 72 dpi, а для друку на кольоровому принтері – не менше ніж 300 dpi. Значення цього параметра задається під час створення зображення і може бути змінено за умови редагування, що автоматично призведи до зміни розміру файла зображення.
Найпопулярнішими програмними продуктами для роботи з растровими зображеннями є продукти фірм:
Abode – PhotoShop,                                      Coler – PhotoPaint
Macromedia – FireWorks,                             Fractal Design – Painter

Стандартний додаток Windowspaint

Комментариев нет:

Отправить комментарий